Brzdy - standardni vybava

martin_100

Re: Brzdy - standardni vybava

Příspěvek od martin_100 »

Hele uz je to možna 10 let ale trubky jsem měnil konplet a nějak si nevybavuju, že by nějaka nešla měnit. Jo dýkky to je jiná básnička. Třeba hlavní od předku dozadu byla tak dlouhá, že jsme ji s Redbusem pod autem naohejbi že to vypada jako chlazení brzdový kapaliny :twisted:
T3 Lucinka
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Djó, to je hned. To já takhle v neděli vodpoledne šlápl na brzdu na konci Lublaně a tak nějak mi pod tou haksnou klesla také nebývale hluboko. Na druhé šlápnutí už ale byla dobrá. Jelikož se to stále opakovalo, jal jsem se to odstavit a očíhnout. Na první dobrou bylo znatelně vřelejší levé zadní kolo. Poléčil jsem to řádným nakopáním, po kterém jsem musel dementovat své předchozí prohlášení, že na tu Jugoslávskou naftu to auto nějak nechce ject.
Prostě z nějakýho důvodu ta mrcha brzda zůstala viset a vždycky jsem v tom kole uvařil kapalinu, tak to první šlápnutí bylo takový jalový. Po nakopání kolo schladlo a dalších skoro 1000km se to neobjevilo. Nicméně do těch brzd se budu chcá nechcá muset pustit.
A kdyby jen do brzd :( .
Merlin

Příspěvek od Merlin »

Je to tak chlapci... délky jsou patrně jen tak orientační, nicméně povedlo se, vše je na svém místě a už jen odvzdušnit zadek, což mě čeká v pondělí. O pertlovacím přípravku ale uvažuji, neb mě to stejnak bude čekat ještě jednou a nejspíš ouplně celý rozvod a pak přijde na řadu druhý nebo třetí auto... Nu a jak psal mhepp, každý spoj navíc, možný zdroj problémů. Ale ta "rychlospojka" mě zaujala jako nouzové řešení na cesty... a hlavně, když to bude člověk mít s sebou, je jasný, že ho to nepotká a to se počítá...

Práci zdar, Merlin.
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Babi" YAMAHA XJR 1200
"Modra" VW Transporter T4 Long
-----------------------------------------
ig: cg_performace_cz
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

puchyyla píše: pát 28. lis 2025 10:44:12
Každopídně ještě se chystám napsat jeden postřeh do sekce o brzdách, ale nejprv se muším dostat k autu a bliknout k tomu fotku.
No bliknul jsem samozřejmě prd a tak nějak si už vůbec nejsem jistej, co že jsem to chtěl za postřeh sdělit. Myslím si ale, že šlo o spokojenost s volbou trubek. Ale postřehů tam mám nakonec trochu víc.
Takže ty trubky. Dost jsem lavíroval s tím, co koupit. Na kompletní sady jsem se nedočetl příliš pochvalných slov, tak to jsem zavrhl. Rozhodoval jsem se tedy mezi ready made kusy nebo výrobou, materiálem a taky tím, kam až to vzít. Kam v podstatě rozhodly hadice, i když i ty jsem měnil, takže to byl stejně docela boj a hazard oddělit hadice od původních trubek. Vyměnil jsem tedy jen kousky po ramenech. Materiál se tak trochu rozhodl automaticky s druhou otázkou, protože jsem z pohodlnosti a faktu, že i tak bude na nápravě práce dost, pro ready made řešení. Koupil jsem tedy CuNiFerové hotové trubky délky 540mm, konkrétně QUICK BRAKE CN-0540A-A. A ty bych tu teda chtěl fakt pochválit. Jednak sedly pěkně rozměrem, šly nádherně jen silou ruky natvarovat podle původních a snad ani, věřím, nebudou rezatět. Zatím přes zimu chytly takové skvrny zelené měděnky, ve výsledku předpokládám, že zčernají, jako čistá měď.
Co naopak vůbec nevyšlo byly samořezný šroubky příchytek lanovodů brzd k ramenům. Dle katalogu tam mají být šroubky N0139791, tj. 5,5x16 s oválnou hlavou. No původní byly na šrot, takže ověřit nešly, ale ty 5,5 tam tedy nešly ani za prase a oval head tomu fakt nepřidala. Podle mě originál šrouby byly tak 4,5 možná 4,8. Ty 5,5 s hlavou na křížák jsem do toho huntu železa zkrátka nedostal. Musel jsem si pomoci "předjet" díru texákem s šestihranem.
Další co úplně neklaplo, tak byly ty Bubny od Roberta Bosche. Všechno nový, náboje očištěny, dosedací plochy ponechány čisté bez nátěru, smontováno a co myslíte pane doktore? Kopaly do pedálu jako kráva celou cestu do Brna. Tento týden v rámci příprav na vyjetí k Merlinovi na Bornfloss Historic jsem shodil kola a jal je ručmo a ručkovo vyzkoušet. No pravé přidrhávalo tak trochu, konkrétně tak, že při postupném přitahování ručky po jednotlivých zoubkách když začalo brzdit, tak brzdilo po celém obvodu, jen v jednom místě dost přidrhávalo. Rozhodil jsem, očistil jsem, významně jsem opět odrbal dosedací plochu náboje, samotný buben pomalu postupně dotahoval k náboji kuželovými maticemi kol a když byl zlekhla přitažený, natočil jsem jej do místa zdánlivého největšího přidrhávání a šel pořádně silou pošlapat brzdový pedál. Potom jsem utáhl aretační matice M7, doklikal jsem dírou matici samoštelu a nasadil kolo.
Druhá, levá, strana na tom byla výrazně hůř. Tam byl rozdíl mezi přidrhávajícím místem a celoobvodovým kontaktem něco mezi jedním a dvěma zoubky na ručce. Když začal buben třít o pakny po celém obvodě, přes nejtužší místo jsem ho rukama za buben už sotva přetáhnul. Staticky vůbec, spíš bych to nazval, že jsem ho přes ten hrb zvládl dynamicky přeškubat. No opět jako na pravé straně, rozborka, očištění, dotažení kolovými maticemi, zabejkování brzdou, na této straně opakované vícekrát a nakonec opět dotažení aretačních matic, docvakání samoštelu, kontrola a nasazení kola. I po maximální možné snaze o co nejlepší usazení buben stále znatelně přidrhával, ale už výrazně méně než na začátku. Radost mi to příliš neudělalo, ale co se dá dělat, takovej je život, uvidíme, co to bude dělat.
Milé zjištění a lehký optimismus mi přinesla včerejší předvýletní projížďka, při které se žádné kopání neodehrávalo. V ruční brzdě není cítit vůbec nic, v pedálu snad možná po jistém trápení ručkou jsem zaznamenal drobné, sotva znatelné vibrace, které tam možná ani nebyly a šlo o prachsprostou paranoiu. Dlužno dodat, že šlo jen o místní vesnické pojezdy. Sice po jedné z největších vesnic v regionu střední Evropy, ale za uši tu ty brzdy prostě moc nedostanou no. Tak uvidíme, jak se to bude tvářit u Merlinoj na Riesengebirge :?: . Držte mi palce, fakt mi nebaví dělat každou věc 5x a už vůbec nechci jít reklamovat bubny po víc jak půl roce od zakoupení.
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Akci zadní brzdy jsem bohužel stále neuzavřel, tak přidám opět další update. Ve vlákně 2026 - Bornfloss Historic (22. - 24. května 2026) jsem se zmiňoval o ruční brzdě:
puchyyla píše: stř 27. kvě 2026 15:32:37 Náměstí v Žacléři bylo pravou výzvou pro Žoldovu ruční brzdu, kterou jsem sešteloval hlavně na to, aby neškrtala a ty bubny jsem neupekl, když je možná ještě ponesu reklamaci vstříc. Doufal jsem, že o zlepšení funkce se postupně postrají samoštely, ale nějak se to neděje. Buď je na nich něco špatně, nebo jsou nějaké moc váhavé...
Po včerejší opětovné rozborce a kontrole funkce samoštelů mohu prohlásit, že a) je správně. Samoštely byly špatně. Tou pozitivní věcí je to, že to mohu napsat v tom minulém čase: "byly". Už nejsou a ručka funguje, resp. začíná fungovat. Testovací jízda totiž zatím neproběhla, neb jsem vrtání v Žoldovi započal vypuštěním oleje. Jednak ho chci nechat pořádně vytéct a, jak se hezky (ne)česky říká, druhak se mi v 9 večer už nechtělo nalévat olej a někam jezdit. Byl jsem rád, že jsem jel z garáže dom. Ale už vidím pokrok v tom, že ručka po několika desítkách zatažení zkrátila chod a jde do tuha. Předtím jsem ji stále tahal až nahoru a chod se nekrátil. Ten počet jsem schválně zvýraznil. Je potřeba to jako dostkrát zopakovat, ale zase to netrvá nekonečně. Chci tak varovat případné následovníky od slepé cesty. Ty samoštely to dojedou na místě v garáži. Fakt není třeba čekat několik set kilometrů, že si to nějak sedne. Nesedne. Pokud se ta ručka nedotáhne po řekněme minutě cvičení nasucho, samoštely neběhají, jak mají. Jen aby bylo jasno, píšu o chodu páky ruční brzdy, nikoliv a skutečném brzdném účinku. Ten u nových brzd do nějakýho alespoň trochu zajetí nejspíš nebude valný. To nedokážu úplně posoudit, protože mám brzdy už trochu zajeté a v garáži, jak už to tak bývá, mám rovinu, tak se ten účinek nemá moc prostor projevit.
A co že bylo špatně? Mistr tesař se holt utnul. V rámci skládání zadní nápravy brzdy naházel zpátky šaman největší, rozumějte můj milovaný maličký bráška. Je to profík a je fakt děsně šikovnej a rychlej. Já se v tu dobu svým mrcasím tempem pachtil s něčím jiným, už netuším čím. Je to poměrně dávno, tak si pendrek pamatuji. Ale utkvěla mi v hlavě vzpomínka na diskusi ohledně těch samoštelů, kdy jsem donesl buben k zaklopení, přičemž jsem vznesl dotaz na jejich správné osazení. Obdržel jsem odpoěď, že tady přece musí být levej závit a na druhé straně pravej, aby se to vyšroubovávalo. Vrhl jsem pohled na závit, na rohatku na matici a to sedělo. Rohatka v kombinaci se závitem skutečně roztahovala. Tak nějak jsem začal jet pohledem dál na ramínko ovládání rohatky a jal se přemýšlet, jak to vlastně funguje, přičemž mi před oči přistál buben a už tam jely aretační šroubky. No je to odborník, nejlepší kterého znám, neřešim a podávám kolo. Utnutí mistra tesaře spočívalo v tom, že se domníval, že utahování probíhá pákou ruční brzdy a přeskakování přes rohatku zajišťuje pružina. Jenže ono je to přesně naopak a při troše zamyšlení to dává i smysl. Pootočení o zoubek tj. přeskočení rohatky musí být závislé na páce/ovládání/chodu ruční brzdy a dotažení nově dosaženého zoubku do výchozí polohy je již nezávislá operace. Při troše zamyšlení lze tedy dospět k tomu, že přesakovat rohatku musí páčka dolů a tahat za zoubek pružinkou nahoru.
No po bitvě je každej generál že jo. Tím, že jsem věděl, že to nejspíš nefunguje, tak jsem měl včera při rozborce jasno během nanejvýš pár minut. Trochu horší to bylo s opravou. S nasazeným nábojem se v tom vrtá o dost hůž než když se to skládá celé znova. Nicméně jak se ukázalo, pro vydolování samoštelu stačí vyhodit spodní slabou pružinu a boční pružinu přední pakny (té bez páky ruční brzdy). Samozřejmě je třeba vyhodit i pružinku samoštelu a samoštel sešroubovat na co nejkratší. Pak se dá přední pakna vyklonit ven a odtáhnout ve spodní části natolik, že se pod ní samoštel podvleče. To jen tak kdyby je někdo z nějakýho důvodu (třeba blbosti jako já) potřeboval vyndat. Opravdu netřeba vyhazovat ty silný a totálně nepřístupný horní pružiny.

Sečtěno podtrženo samoštely se utahují vždy nahoru. Vlastní foto mám pouze toho špatně osazeného, foto správného je staženo z internetů. Takhle po bitvě jsem dokonce našel i správné osezení celého samoštelu na T3-Pedii
20260604_184434.jpg
20260604_184434.jpg (354.23 KiB) Zobrazeno 12 x
T3-nachstellritzel.jpg
T3-nachstellritzel.jpg (139.21 KiB) Zobrazeno 12 x
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

A ještě jsem tu sliboval ty fotky brzdových trubek QUICK BRAKE CN-0540A-A, jak tam pěkně sedí jak zadeček na hrneček.
Tož jsem je konečně v rámci vrtání se v tom bliknul a tu jsou:
levá:
20260604_191750.jpg
20260604_191750.jpg (277.21 KiB) Zobrazeno 11 x
a pravá:
20260604_183308.jpg
20260604_183308.jpg (315.09 KiB) Zobrazeno 11 x
Ať vám to brzdí! ;)
Odpovědět