Plynová výbava, rozvody, revize a vše okolo...

puchyyla

Plynová výbava

Příspěvek od puchyyla »

Ahoj vespolek,
řešili jste někdo něco okolo plynové výbavy Westfálky? Nemohu se o tom v naší kotlině dopátrat vůbec ničeho a to ani mezi lidmi, co se plynem zabývají. Přijde mi však zvláštní, že by to ještě nikdo neřešil. Na plynu se zdá všechno funguje, pouze při pokusu natankovat jsem neuspěl, protože jsem měl špatnou redukci. Příliš dlouhý závit se opřel dříve kov na kov a nedovolil dosednutí gumového těsnění. Plyn tedy místo do nádrže fičel ven. Závit na redukci jsem sice zkrátil, nicméně od té doby jsem se k tankování zatím nedostal.
Další věcí je, že přeci jen hlodá takový malý červíček pochybností o stavu a bezpečnosti celého systému, který je starý 33 let a evidentně vše původní. Revizními známkami z Německa je to sice olepené horem spodem, avšak zcela evidentně jsou vcelku mimo a to hned ze dvou důvodů. Jednak životnost tlakového regulátoru je 10 let v Německu jak u nás a ten náš má na sobě stále r.v. 89 a potom na nádrži není ani vidu ani slechu o prodloužení platnosti a je stále osazena přepadovým odfukem namísto automatického hladinového uzávěru na 80% náplně. Ten už je taky hezkých pár let "mimo zákon".
Samozřejmě se nabízí množství alternativních i definitivních řešení, jako osadit kompresorovou lednici (třeba Vitfrigo C50i) a vařič dát na malou flašku, osadit místo nádrže velkou flašku, osadit novou nádrž na nerezové univerzální objímky apod. Nicméně mě jako milovníka originality tato řešení příliš neoslovují, resp. mě spíše padají vždy, až když propadám trudomyslnosti, že prostě zachování originálu nemá rozumné smysluplné řešení.
Aktuálně to vidím asi tak, že v Německu lze stále udělat "repasi" a tlakovou zkoušku nádrže s tím, že nádrž opískují, nalakují, vymění armatury povinné + co je případně třeba a dají na to papír na 10 let. Ten papír asi u nás nejspíš bude k ničemu, ale alespoň bude mít člověk klidné spaní, že o nádrž bylo nějak postaráno a měly by být v cajku. Máte s tím někdo zkušenost? Nechával jste někdo v Německu nádrž repasovat/kontrolovat?
U zbylé instalace bych to viděl tak, že si to sám projdu, povyměňuji, co bude třeba (především asi ten 33 let starý regulátor :-)) a po následném složení se mi buď s pomocí případných německých papírů od nádrže podaří na to udělat místní revizi, což moc nepředpokládám, a nebo to alespoň neoficiálně nechám očuchat na těsnost. V nejhorším případě svépomocí, k plynovým čuchákům mám přístup. Opět dotaz, nemáte už někdo nějakou zkušenost?
A do třetice bych asi osadil do kuchyňské linky nějaký detektor plynu, prostě pro jistotu. A zase, zkoušel už někdo?
Díky moc za postřehy.
P.
Merlin

Plynová výbava, rozvody, revize a vše okolo...

Příspěvek od Merlin »

Mistr Půča vykopává... třaskání zdar!
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com
arawak
Kontaktovat uživatele:

Re: Plynová výbava

Příspěvek od arawak »

Přílohy
3394_trigas-balken-neu-d638d1736769773a5848e0cda1c891a7.jpg
3394_trigas-balken-neu-d638d1736769773a5848e0cda1c891a7.jpg (24.77 KiB) Zobrazeno 4136 x
puchyyla

Re: Plynová výbava, rozvody, revize a vše okolo...

Příspěvek od puchyyla »

Ty jo Merline, čtu to zleva, zprava, vzhůru nohama, ale nějak mi furt není jasný, co tím chceš říct. Možná jsem natvrdlej, tak bys to mohl trochu rozvést.
Arawaku dík za tip. Evidentně tedy plyn provozuješ. Jak to řešíš/neřešíš/máš vyřešeno ty?
Dík.
P.
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Vzhledem k tomu, že repas lednice se zdá podařil, rozhodl jsem se přistoupit k dalšímu kroku a obrátil jsem se s dotazem na renovaci a odbornou tlakovou zkoušku plynové nádrže na firmu Gas Kraus. Uvidíme, co z nich vypadne.
Dále jsem pořídil plynový detektor Caratec CEA100G. Je to trojkombinace stejně jako alarm od arawaka - LPG, CO a narkotizační plyny. Caratec mě oslovil možností připojení dalších čidel.
Vzal jsem k němu jedno přídavné čidlo a plánuji samotný alarm umístit nad originál zásuvku 220V a přídavné čidlo za lednici do spodního rohu příčky mezi lednicí a poddřezovou skříňkou.
Zpracování těla alarmu není bůhví co. Jsou na tom takové vroubky jak když je to buď tisknuto na 3D tiskárně, nebo lito do frézované formy a tahy frézky se kopírují do plastu. Ovládací tlačítko v alarmu dost chrastí a celkově to nebudí příliš dobrý první dojem. Úplný opak je však funkce. Indikační podsvit je decentní, ve tmě neotravující, avšak dobře viditelný i za světla. Při zkoušce zapalovačem se zdá být velmi citlivý, už zhruba 1 vteřina zapalovače cca 10cm vzdáleného od čidla dokáže alarm vyprovokovat. Alarm sám o sobě se chová vcelku přívětivě. Po prvotní detekci plynu lehce potichu pípne a rozsvítí červený varovný podsvit. Pokud dojde k odvětrání do cca půl minuty opět se vrátí do pohotovostního režimu. Pokud detekce plynu trvá, spustí se hlasitý alarm, který je také tak akorát. Proti požárnímu čidlu Jablotron je to úplný čajíček, ovšem je to dost na to, aby to nezakryté v autě vzbudilo i velkýho spáče.
Provedl jsem i měření spotřeby, ovšem jaksi jsem si to nepoznamenal a tudíž už vím prd. Co so pamatuji, tal v režimu alarmu to bere samotné těch 180mA, jak je udáváno, pokid jde o samotný alarm. S externím čidlem mi to překračovalo rozsah 200mA, ale na vyšší rozsah to ukazovalo 0,2A :roll: Tedy to bude nějakých lehce přes 200mA. Pokud si vzpomenu, až to budu osazovat načisto, tak ještě oměřím spotřebu v pohotovostním režimu, případně i ve vypnutém stavu, bude-li vůbec měřitelná běžným multimetrem.
carcea100g_pic2.jpg
carcea100g_pic2.jpg (49.34 KiB) Zobrazeno 4067 x
20230213_193128.jpg
20230213_193128.jpg (330.42 KiB) Zobrazeno 4067 x
20230213_193156.jpg
20230213_193156.jpg (95.19 KiB) Zobrazeno 4067 x
arawak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arawak »

Pěkná a vyčerpávající recenze.... :shock:
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Přijde mi to tu trochu zdechlý, tak se vás snažím trochu rozhejbat 8-)
Jinak z Gas Kraus odpověděli. Vypadá to, že s "renovací" nádrže, přestože je jí již 42 let, nebude problém. Ještě dokomunikujeme nějaké drobnosti okolo ventilu a regulátoru a pak už zbyde jen vypustit plyn, nádrž shodit, zabalit a šup s ní poštou do Bavor.
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Takže s Gas Kraus domluveno. Nádrž sundána a vypustěna, t.č. se válí v kufru. Vypouštění byla nakonec docela kovbojka. Protože původní hladinoměr se zřejmě zasekl nebo úplně rozpadl, těch ukazovaných 5% nebyla tak úplně pravda. Nejprve jsem ji otevřel s nasazeným regulátorem, což se asi po půl hodině vypouštění ukázalo jako neefektivní. Tak jsem shodil regl a otevřel to "na hulváta". Přičemž po další minimálně hodině byla nádrž jeden kus ledu a už skoro nesyčela. Zavřel jsem ji tedy a shodil z auta a ukázalo se, že je v ní ještě dobrá 1/3. Co se dalo jsem z nádrže tedy "vycákal" jako tekuté až do doby, kdy nádrž podruhé téměř celá zamrzla. Pak už jsem na ní neměl moc nervy a hodil jsem jí do auta do kufru. Cestou z chaty dom mi to však nedalo a ještě jsem udělal další vypouštěcí zastávky, což se ukázalo vzhledem k teplu v autě a pravidelnému proštěrchávaní značně efektivní. Tak akorát to vyšlo. Pred barákem došlo k poslednímu tak 15-ti vteřinovému pšouku a hotovo :roll:
Já vím, jsem ekolog jako prase, ale jednak jsem neměl tucha, že je toho plynu tolik a i kdybych měl, tak propálení lednicí a sporákem by bylo asi příliš dlouhé na to, abych to absolvoval. Uklidňuji se tedy tím, že jsem neměl na výběr.
A tady už je holka v kufru, čekajíc na demontáž držáků a zabalení:
20230219_153925.jpg
20230219_153925.jpg (175.48 KiB) Zobrazeno 4042 x
Merlin

Příspěvek od Merlin »

Ahoj Půčo!
Tak to tu po očku sleduju a palec nahoru. Sice se mě tahle nádrž netýká, ale vždycky jsem si říkal, že je škoda, že na to de facto nejde udělat revize a zachovat originálnost. A ejhle, objeví se člověk s tahem na branku a vykoumá to.

Hlavně, že syčení bylo bez úhony, pic, Merlin.
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Ahoj Merline,
no trošku jsem si říkal, jestli to nepíšu zbytečně, zda to vůbec někoho zajímá. No dva už jste zareagovali, tak snad ano. :)
Každopádně dík za poklonu. Snažím se, ale neukvapoval bych se. K revizi je ještě daleko. Na druhou stranu revizi v podstatě jakožto FO nepotřebuji a už vůbec to na ní nejezdí ;)
Uvidíme, co se podaří. Základním cílem je to mít prostě v cajku po technické stránce. Aby na to byl spoleh a nevypadalo to jak tejden po smrti. Když se podaří i nějaký "papíry", bude to příjemný bonus.
Vypouštění bylo za solidně větrnýho počasí, tak to prakticky ani nesmrdělo. Ale červíček hlodal, tak jsem to radši do sklepa očuchat došel. Ještě tak nosit kýblem ze sklepa propan-butan, to by mi fakt scházelo. :D
Jinak jsem už z nádrže sdělal držáky a pátrám po vhodné krabici, kterou použiji pro tvorbu krabice "na míru". Co jsem to tak měřil, tak délka nádrže je 80cm a průměr 20,5cm. Armatury přečuhují o nějakých 6,5cm. Aby vyšlo nějaké slušné polstrování (asi polyš), měl bych vyrobit krabici cca 90x35x30cm. Hmotnost by se měla vlézt do 20kg, tak by to mělo mít i vcelku slušné poštovné do toho Bavorska ~600Kč.
O dalším vývoji podám zase zprávu.
P.
Odpovědět