Domky zadních ložisek

Fajglin

Re: Domky zadních ložisek

Příspěvek od Fajglin »

Ahoj ... takže ještě jednou a pomaleji ....
vrátím se k domečkům na začátek tématu a omlouvám se za nepochopení tématu.
Takže problém - nelze dotáhnout zadní kolo kde je problém?
Zkusil jsem dodat podložku 31x56x4mm a stejné tzn dotáhnutím to není a je na čase dát za pravdu zakladateli tématu (mepp) a zamyslet se jak strojově upravit zadní domečky (pouzdra).
Můj odhad je že vůle bude u zadního většího ložiska na vnější kleci tzn. největší kroužek sady.
- kolik musí mít pouzdro přesah? tzn. menší v desetinách (mohlo by být ve strojních tabulkách) = dobrý nebo špatný domeček
- oprava by mohla proběhnout navařit milimetr a stáhnout na soustruhu.
mám ještě jedno pouzdro poměřím a zveřejním
zatím čus ať vrčí bus.
Fajglin

Příspěvek od Fajglin »

bus housing.JPG
bus housing.JPG (93.24 KiB) Zobrazeno 6862 x

přikládám schéma
Fajglin

Příspěvek od Fajglin »

Mám ještě jednu sadu domeček náboj + starý ložiska.
Výsledky měření náhradní sady:
Vnitřní ložisko - to větší
Venek
71,8mm wbh
72mm ložisko
Vnitřek
35mm náboj
35mm ložisko
Vnější ložisko - dvoudílné
Venek
61,9mm wbh
62mm ložisko
Vnitřek
35,20mm náboj
35mm ložisko
Na Busíkovi jsem nechal stávající sadu s vůlí a rozhodím druhou stranu a poměřím.
Zkusil jsem nerozebranou stranu zvednout a vůle je tam na kole také 1mm.
Asi to není normální .... zkoušel jste to někdo taky? Napište mi pls.
Domeček se již sehnat dá jen zřídka ale náboj lze stále sehnat nový (z Brazílie).
Každopádně pokud je problém na domečku přikláněl bych se k uložení velkého ložiska. Oprava probíhá u soustružníka a to vyfrézováním ještě většího otvoru a do vzniklé díry se vloží pouzdro a přiboduje se asi COčkem.
Uvidíme zdali to bude zapotřebí.
mhepp

Příspěvek od mhepp »

Zde bych viděl problémy v souososti jednotlivých uložení, protože ložiska jsou na to strašně háklivá (osobní zkušenost). Futro bude potřeba vyrobit s rezervou a vystružit na požadovaný rozměr. Dále vidím problém v čelní dosedací ploše, mám je vyžvejkané. Ta se bude muset ubrat taky, tudíž futro bude muset mít průřez jako L. Samozřejmě opět je velmi důležitá souosost ploch, takže přesahy a vystružit, srovnat a tak...

Bodovat by nemuselo být nutné, pokud by se udělalo nalisovávací -- domek nahřát, futro zchladit, zalisovat. Pak není potřebovat bodovat, možná jen pro jistotu.

Každopádně, uložení vnějšího (menšího) ložiska mám na svých domcích celkem v pohodě, jde hlavně o to vnitřní. Materiálu je okolo celkem dost, je z čeho brát. Problém je v rozměrech futra a vhodném matriálu. Nejsem strojní inženýr, takže v tomto směru je třeba toto brát jako můj laický pohled...

Jo, co znamená Tvoje zkratka wbh?

O dostupnosti domků nemá cenu se bavit. Nejsou. Natož ty s přírubou na ABS.
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...
Merlin

Příspěvek od Merlin »

Ahoj!
Jsem zatím ve fázi rozebírání náhradního náboje s domečkem, tak moc neposloužím, ale vakl 1 - 2 mm mi příjde dost. Až se dostanu k rozebírání té špatné strany na busovi, budu vědět víc, hlavně co je tam špatně, ale vakl tam mám max 1mm a za jízdy to dělá velmi nepěkný zvuky... takže 1 - 2 mm je podle mě moc.
Jen mě napadá...jak jste lisovali to ložisko? Nemohlo dojít k jeho porušení..?

Hodinářským strojkům zdar, Merlin.
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com
Fajglin

Příspěvek od Fajglin »

WBH - wheel bearing housing - domeček na ložiska. obšvihnul jsem to z toho nákresu haha
Fajglin

Příspěvek od Fajglin »

No jasně vyžvejkaná dosedací plocha, to my dává smysl proč jsem na konci závitu :idea:
mhepp

Příspěvek od mhepp »

Omačkané dosedací plochy jsou podle mne největší problém -- ložisko není rovnoměrně a souose stažené, tudíž může dojít k jeho vzpříčení. Vůle v uložení či ovalita se dá vyřešit lepidlem. Lepidla jsou v současnosti schopná udržet ledasco.

Ad WBH -- Tak nějak mi to došlo, ale říkal jsem si, jestli za tím není něco speciálního ;)

Fajglin: ještě si změř jestli nemáš vymačkaný ten distanční prstenec...
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...
Fajglin

Příspěvek od Fajglin »

vymezovací kroužek nemám - daroval hatorymu měl ho napadrť, ale dělám druhou stranu tak snad do týdne zaměřím celou sadu komplet.
Už jsem si to zvedl a je tam 1mm vůle.
Jsem zvědav na výsledek měření.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Ahoj. Jenom tak pro zajímavost... Mě se začal povolovat taky tento zadní náboj, dotahovat na krev bych mohl každý tři kilometry. Říkal jsem si že asi málo, tak jsem zajel do servisu kde vzali strašnou páku, podložili heverem aby se to nevyosovalo.... zase po třech km povolený!! Nakonec jsem koupil u broukservisu úderový klíč přímo na toto, chápu, že je to spíše na povolování, ale údery jsem to utáhl a je klid!! Už to bude rok a půl.
Odpovědět