Víteco, na předchozím busu to bylo víceméně v pohodě. Jediný rozdíl byl, že když jsem začal brát čistou naftu, tak ti koníci pod kapotou našli trochu více sil, že si toho všimla i manželka, která o změně paliva nevěděla. Z auta nebyl žádný trhač asfaltu, to ne, ale jezdilo to najednou líp.
V Pískalovi to je ale jiná pohádka. Tam jsem od začátku lil čistou naftu se třemi výjimkami:
První byla za covidu - oblíbené krmítko s čistou naftou bylo zavřené, tak jsme natankovali prémiovou naftu na benzině. Do týdne jsem našel louže nafty pod motorem - musel jsem vyměnit všechny hadičky v motorovém prostoru.
Druhá byla první velká dovolená - B & H, Černá Hora, Chorvatsko, Albánie. Cestou jsme brali na rozumných benzinkách, ale nijak jsme nehledali ultralevné a ani prémiové. Následky řeším doteď. Sloupala se mi barva v nádrži a ucpal se filtr. Foto otevřeného filtru plného šupin barvy teď nemůžu najít

Od té doby se mi pravidelně přicpává palivové vedení.
Třetí výjimka byla druhá dovolená - Rumunsko. Palivo opět jako předchozí dovolená. Tentokrát zatím bez přímých následků, ale to je asi tím, že už se v nádrži nemá co loupat. Jen jsem při repasi čerpadla na podzim měnil i hadičky, začínaly být popraskané. Ale to s tím nemusí souviset. Dával jsem tam nouzově před rokem nějaké šunty - vizte dále.
Před rokem to přicpávaní dosáhlo takových rozměrů, že jsem mezi orig. filtr a čerpadlo nainstaloval takový ten průhledný plastový, abych mohl sledovat průtok nafty do čerpadla a při příštím incidentu jsem viděl, jak se to celé chová. Prostě prudce klesne průtok nafty a motor se začne dusit. To vše při novém filtru. A při poslední výměně před měsícem jsem filtr opět otevřel a opět byl plný šupinek barvy. Tedy, ne doslova ucpaný jako prvně, ale byly tam pořád v hojné míře. Tentokrát jsem zkusil i profouknout vedení od čerpadla do nádrže a to se zdá zatím pomohlo.
Celé to před rokem začalo tak, že při jedné cestě auto z ničeho nic začalo zdechat - dusit se do chcípnutí. Připraven na podobné chování jsem vyměnil filtr a očekával, že vyřešeno. Omyl. Ke konci jsem popojížděl doslova po metrech. Hadice v motorovém prostoru byly průchozí. Tak jsem vyložil rodinu a jal se to řešit - chtěl jsem udělat bypass nádrže - hadičky do kanystru. Takže jsem v autodílech po cestě koupil materiál včetně toho zmíněného plastového filtru. Mimochodem, to byste nevěřili, jaký je to problém sehnat v dnešní době v autoservisu hadičky v metráži. Auto jsem připravil na tento bypass, ale nechal to ještě zapojené na nádrž a vyrazil k domovu. Bác ho, ani jednou mi to nezdechlo. Příště tedy napřed profouknu vedení.
Mimochodem, na Vysočině, na které často jezdím, je celkem veliká oblast, kde je krmítek poskrovnu. A když už nějaké je, tak je otevřené ve stylu páté sudé pondělí po státním svátku od 7:30 do 8:00, pokud je úplněk.
Venco - to období... Myslel jsem tím lití kdečeho do nádrže - rostlinné oleje, MEŘO, ... U běžné nafty to tak kritické nebylo, jen na podzim dát preventivně nový filtr. My busem jezdíme denně, takže například cca 2x ročně měním olej.
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...