Alternátor

puchyyla

Alternátor

Příspěvek od puchyyla »

Ahoj vespolek,
opětovně se mi vyskytl již asi stopadesátý drobný problémek s alternátorem/dobíjením (a to jsem si myslel, že inovací bez legrace je již vše zažehnáno). Nenašel jsem žádné vhodné a tak zakládám nové téma, ať se nám tu ty střípky problémů nedrobí všude možně. Už je jich na můj vkus nějak moc, skoro mám pocit že to začíná být nejčastější závadou na našem stroji, dokonce jedinou závadou, která znamenala jeho zatím jediný odtah.
Na originálním 90A alternátoru jsem měnil řemeny jak na běžícím páse, což mě teda fakt hodně nebavilo. Zároveň alternátor "sežral" dva regulátory. Pravda, jeden byl už hodně starej ("odešel" na uhlíky) a druhej ukrutná čínská mrcha, koupená jen proto, že byla skladem. Postupně mi s původním alternátorem tedy došla trpělivost a dozrál jsem k rozhodnutí lehce ustoupit originalitě a posháněl jsem si díly na novější typ altíku s drážkovým řemenem. Zvolil jsem prošlápnutou cestu dle T3 Pedie. Nebudu to tu zbytečně rozvádět, tam je to krásně a dopodrobna popsané. Pro nerozuměče tady přímý odkaz na strojový překlad.
Přestavba proběhla před více než rokem a nějakými 5,5tis km a za tu dobu již s řemenem nebyl sebemenší problém. To však bohužel nemohu říct o samotném altíku. Pan Jiskra mu sice dal jistě kvalitní péči, jak jsem psal zde. Ta výměna uhlíků se mu ale úplně nezdařila. Jednoho krásného sobotního rána si totiž takhle nastartuju auto a kontrolka dobíjení ani po lehkém, dokonce ani silnějším, potůrování nezhasíná. Po rozborce se ukázal krátký uhlík regulátoru. Po detailnějším zkoumání uhlík není krátký, jen se zapekla pružinka, která bohužel po vypálení studeňáku na připojení uhlíku byla nedobrovolně nucena převzít tok elektrického proudu na svá bedra. Celé to přisuzuji hnusné ekologické bezolovnaté pájce, kterou nejspíše pan Jiskra při výměně uhlíků díky zlonařízení z Bruselu byl nucen použít. Tak se mi to totiž nyní při ďoubání jeví. I ten druhý uhlík má takový nepěkný studeňák na tom pájeném kontaktu.
S novým regulátorem dobíjení naskočilo bez sebemenšího zaváhání a já doufám, že tedy budu mít konečně od altíku klid. Co mě ale na regulátoru zaujalo je, že jsem opět kvůli časovému presu musel koupit na první úsudek čínskou mrchu, které bych normálně nevěřil ani za mák. I vyhledaná cena 120Kčs (tam kde jej neměli skladem, já koupil za 213 neb tam jej měli) se mi zdála podezřele nízká. Jaké bylo ale mé překvapení, když jsem na krabičce objevil Robert Bosch GmbH Karlsruhe Germany, Made in China :o . No šit to je, co si budeme, ale když jej dealuje sám Robert jako oficiální náhradní díl do svých Lichtmaschinů budu mu tedy asi věřit. Na druhou stranu když si vezmu, co mi Robert Bosch prodal za šišatý bubny... :? .
20260627_192641.jpg
20260627_192641.jpg (173.5 KiB) Zobrazeno 161 x
20260627_192635.jpg
20260627_192635.jpg (166.23 KiB) Zobrazeno 161 x
20260627_192723.jpg
20260627_192723.jpg (239.97 KiB) Zobrazeno 161 x
puchyyla

Re: Alternátor

Příspěvek od puchyyla »

A tady máme ten vypálenej uhlík:
20260701_072333.jpg
20260701_072333.jpg (123.42 KiB) Zobrazeno 160 x
20260701_072445.jpg
20260701_072445.jpg (108.88 KiB) Zobrazeno 160 x
pružinka už nepružinkuje, zatavila se do plastu
20260701_072515.jpg
20260701_072515.jpg (102.61 KiB) Zobrazeno 160 x
Jenda - Povoda

Příspěvek od Jenda - Povoda »

Esli ty někde nebudeš mít blbou kostru. Máš ukostřen přímo i motor, ideálně od šroubu pod alternátorem, nebo jedeš origo kostru pouze z převodovky kam se proudy přes zkorodovanou převodovku obtížně nesou a pak se dějou podobný věci? Zkus dát kostřící pásek od šroubu alternátoru přímo na kastli, očisti usazení kostry na kastli u baterie a to by v tom byl čert, aby tě problémy nepřešly. Druhá varianta je měnič napětí zapnutý za jízdy, kterej taky umí udělat smrt uhlíkům v mžiku.
blog.povoda.cz
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Kostra se mi zdá dobrá, je to jedna z věcí, kterou tak nějak v pravidelných intervalech kontroluji. Na jiným křápu (Golf 4) jsem si s ní totiž už trochu zažil. Pravda je ale, že když bych to "vyztužil" druhým káblem, tak nemůžu nic pokazit. Měnič nemám, resp. válí se pohozen v lavici již léta nepoužíván. Mám tam ale duální MPPT regulátor viz. viewtopic.php?p=5005#p5005. Reálně to sežralo ale jen jedny uhlíky a to ještě předtím, než tam ten solár byl (myslím). Každopádně to bylo na jiným, původním, altíku a tam byly mrtvý kroužky, které jsem pak následně měnil i s ložisky a regulátorem. Tyhle uhlíky nebyly sežraný, byl upálenej kontakt uhlíku a i druhej je připájenej takovým hnusným křehkým matrošem. Otázka je jen co byla příčina a co důsledek. Jestli ta pájka zkřehla teplem a nebo teplo vznikalo nekvalitním spojem v křehké pájce. Tak trochu si říkám, že pájka by měla bejt na teplo stavěná, neb teplo je přirozenou součástí jejího života. A navíc jsem již za život potkal několik pájek, které po prvním užití letěly direkt do popelnice. Bez ohledu na použitou páječku a nastavenou teplotu tvořily přesně takovéto tvrdé, křehké, porézní studené spoje a měď vůbec nesmáčely. A taky si myslím, že by ten uhlík hořel i na kroužku, kde by přece jen ten kontakt měl být o poznání horší než na tom připojovacím vodiči.
martin_100

Příspěvek od martin_100 »

U tutoho regleru nema cenu pájet uhlíky. Stoji suchy z nosu to je lepši rovnou koupit novej.
Jednou jsem na akci zjistil, ze nedobijíme. Uhliky kratký. Propiloval jsem dirky na sřouby čimz se povedlo regler o kousek približit kroužkům a dojel jsem v pohodě.... teda odjel jsem tak zbytek sezony nez jsem regker vyměnil :twisted:

Jinak přidavny kostřeni děkam na všech autech. Tim neni co zkazit.
T3 Lucinka
Jenda - Povoda

Příspěvek od Jenda - Povoda »

puchyyla píše: čtv 02. črc 2026 8:01:56 Kostra se mi zdá dobrá, je to jedna z věcí, kterou tak nějak v pravidelných intervalech kontroluji. Na jiným křápu (Golf 4) jsem si s ní totiž už trochu zažil. Pravda je ale, že když bych to "vyztužil" druhým káblem, tak nemůžu nic pokazit. Měnič nemám, resp. válí se pohozen v lavici již léta nepoužíván. Mám tam ale duální MPPT regulátor viz. viewtopic.php?p=5005#p5005. Reálně to sežralo ale jen jedny uhlíky a to ještě předtím, než tam ten solár byl (myslím). Každopádně to bylo na jiným, původním, altíku a tam byly mrtvý kroužky, které jsem pak následně měnil i s ložisky a regulátorem. Tyhle uhlíky nebyly sežraný, byl upálenej kontakt uhlíku a i druhej je připájenej takovým hnusným křehkým matrošem. Otázka je jen co byla příčina a co důsledek. Jestli ta pájka zkřehla teplem a nebo teplo vznikalo nekvalitním spojem v křehké pájce. Tak trochu si říkám, že pájka by měla bejt na teplo stavěná, neb teplo je přirozenou součástí jejího života. A navíc jsem již za život potkal několik pájek, které po prvním užití letěly direkt do popelnice. Bez ohledu na použitou páječku a nastavenou teplotu tvořily přesně takovéto tvrdé, křehké, porézní studené spoje a měď vůbec nesmáčely. A taky si myslím, že by ten uhlík hořel i na kroužku, kde by přece jen ten kontakt měl být o poznání horší než na tom připojovacím vodiči.
Tak tam tu kostru přidej. Kontrola 35 let starého kabelu, který má za ty roky poloviční průřez je trochu mimo mísu...
blog.povoda.cz
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Tak dobře no, nepřemůže-li mě lenora, kostru vyztužím ;) .
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Dnes jsem se konečně k Žoldovi dostal a podíval jsem se, kam že vlastně vede ten kostřící kabel z mínus terminálu baterky a kam bych tak zhruba asi namogloval ten novej "vyztužovací". No on vede přímo na držák alternátoru. V originále vede na vodní pumpu na které je držák alternátoru přišroubován. Problém s kostrou tedy vylučuji. Špatnou kostrou z převodovky by, jak je to zapojeno, zlobilo leda auto, ale ne dobíjení.
Mimochodem ty máš Jendo kostru z baterky šroubovanou někam na kastli?

obrázek vypůjčen z T3 Pedie
1325px-JX_-_Halter_des_Generators.jpg
1325px-JX_-_Halter_des_Generators.jpg (233.83 KiB) Zobrazeno 43 x
martin_100

Příspěvek od martin_100 »

Předběhnu Jendu. Mám kostru z baterky na kastli a nasledně na motor.
T3 Lucinka
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

No jo, předbíhat, to je ti podobný! A jak to vypadá, kde je to na tu kastli přišroubovaný? Tím na kastli a nasledně na motor myslíš jako kábl ze stejného ukostřovacího šroubu (vyznívá mi to tak) nebo ten 20cm kablík mezi kastlí a převodovkou?
Odpovědět