t3 - vymena spinace brzdovych svetel

Odpovědět
ska

t3 - vymena spinace brzdovych svetel

Příspěvek od ska »

zdravim, chystam se na vymenit spinac brzdovych svetel na hlavnim brdovem valci a potreboval bych vedet, jestli pak musim odvzdusnit vsechny 4 kola, nebo staci jen predek?

diky za rady.
Merlin

Re: t3 - vymena spinace brzdovych svetel

Příspěvek od Merlin »

Ahoj Ska!
Kdyz budes sikovnej, das si pod valec peknou bakuli z hadru, tak to zvladnes jen s malym odkapnutim brzdovky a odvzdusnovat netreba nikde. To jen v momente, ze by jsi byl nesikovnej a vytekla Ti bzdovka na nohy az pod uroven cidla a tim to nasalo vzduch...ale to urcite nehrozi. Pochystej si cidlo do ruky a levackou povoluj to stary, porad tlac proti zavitu a az to bude uz jen jako spunt, rychle je prehod, zasroubuj a uvidis, ze to bude kapka.

Brzdam zdar, Merlin.
"Modrej" VW Transporter T3 Westfalia
"Zarivka" SKODA Rapid 130
"Matchbox" SEAT Ibiza TDi
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
----------------------------------------------
http://www.coffee-garage.blogspot.com
ska

Příspěvek od ska »

cau, diky za odpoved.
taky me to napadlo, ze jej vymenim tak rychle, ze si toho ta kapalina proste ani nestihne vsimnout, natoz aby chtela vytict. jenze znam se jak jsem sikovnej :|
rikal jsem si, ze i kdyby mi vytekla jen treba jedna kapka, tak stejny mnozstvi vzduchu se logicky musi dostat dovnitr. a na horni strane HBV primo nad spinacem je priruba pro brzdovou trubicku, takze kam mi ta jedna bublina skoci? potvora, samozrejme do ty trubicky, je to nejvyssi bod. tak uz jsem smirenej, ze to holt odvzdusnim. ale protoze zadek ma vlastni okruh, ktery ma vystup z HBV umistenej nize a zustane celou dobu zaplavenej, tak teoreticky by melo stacit odvzdusnit jen predek.

tak prave jestli je tahle moje uvaha spravna?
ttratar

Příspěvek od ttratar »

Budeš-li mít dostatek kapaliny v nádobce a nasazené víčko tak nic odvzdušňovat nemusíš. Teď jsem to dělal. A pozor ty spínače jsou tam dva nad sebou. Zůstávají-li ti svítit brzdová světla tak je třeba nejdříve zjistit postupným odpojením které čidlo je vadné, nebo vyměnit rovnou obě (nejsou drahá cca. 200,-). Pro lepší přístup jsem demontoval plast pod volantem a budíky.
Merlin

Příspěvek od Merlin »

Ahoj Ska a spol.
Je to tak jak pise ttratar. Pokud budes mit dostatek brzdovky, tak se bude tlacit tou dirou po cidlu ven a proti ni budes tlacit novy cidlo, takze si kapalina sama vytesni vzduch kolem zavitu, dokud nedosroubujes a tudiz zadna vzduchova bublina nevznikne...

Smele do toho, Merlin.

PS: Ja mam predelany spinac brzdovych svetel na kontakt na pedalu. Az mi pujde vlozit fotky, soupnu sem report, co jsem kdysi daval na forum..
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
ska

Příspěvek od ska »

no ja tam mam jen jeden spinac :?: zaclo to blbnout, nekdy brzdovy svitily, jinde pri seslapnuti pedalu jen problikly, no a ted uz nesvitej vubec. spinec jsem preklemoval a to pak svitej, takze pachatel je jasny.
Merlin

Příspěvek od Merlin »

Dobrej vecir!
Tak jak jsem slibil, cinim. Na "Modrym" mi kdysi zacaly blbnout brzdovky...resp. vadilo mi, ze se rozsviti az kdyz clovek razantneji slapne na pedal. Nejmarkantneji jsem si toho vsiml pri dobrzdovani na svetlech ve tme. To clovek tak koukne do zrcatka a az po notne chvili pribrzdovani pri vetsim zaslapnuti dojde k rozsviceni brzdovek. Otazka je, jak moc za to muze stari tlakoveho spinace a jak moc je to jeho vlastnosti, ale po prostudovani tehdejsiho topiku jsem zvolil prechod na polohovej spinac brzdovyho pedalu.
Okouknul jsem, jak je to udelany na rodinnym povozu, tedy na felde a pak vyspekuloval, jak to nabastlit do T3. Nad pedaly je takovej sikovnej nosnik, ktery k tomu primo vybizel. Chvilka omerovani, krabicka se spinacem pro Felicii z mistni mototechny, prodlouzeni el. vedeni ke spinaci a jde se na vec.
Samotnej spinac je uchycen v drzaku stavitelne, takze jeho zasroubovanim, ci vysroubovanim se meni poloha pedalu, kdy se rozsviti brzdovky. Drzak jsem udelal z obycejneho plochace, spolu s dvema maticemi, kterymi se utahuje vlastni telo snimace v pozadovane poloze. Elektricke vedeni je totozne s T3, takze bylo nutne vyrobit pouze prodlouzeni. I pro pripad navratu ke tlakovemu spinaci, kdy postaci pouze prodlouzeni sundat z fastonu a ty zas pripojit zpatky na cidlo.
Vsak konec recem, vice napovi obrazky. Prace na hodinu dve a slouzi dodnes...
IMGP9070.JPG
IMGP9070.JPG (182.86 KiB) Zobrazeno 6171 x
IMGP9071.JPG
IMGP9071.JPG (128.8 KiB) Zobrazeno 6171 x
Kutilum zdar, Merlin.
"Bábi" YAMAHA XJR 1200
martins

Příspěvek od martins »

Zdravím. Myslím si že tady konstruktéři T3 nepočítali s proudovou zátěží od brzdovek přívěsu a spínač je přetížený. Předělal jsem to s relátkem a zatím mám pokoj a slyším že svítím při brždění. Spíše mě kouzelníku překvapuje z fotky jiná věc. Viz moje vlákno o hardispojce.
Jednatel

Příspěvek od Jednatel »

Chválím modré provedení držáku, i podložku pro focení - oboje má úroveň ;)
Odpovědět