Krom cesty jsem čekal o něco lepší i cíl. No co, vrstva gumy tam je, je soudržná a tvarově sedí na trubku. Jenom má bublinky a hrubý povrch vzniklý odtrháváním pásky. Na druhý pokus to nutně nevidím, tak plíšek nasazuji do držáku a držák do skříňky. Nasouvám nově nalakovanou, krásně hladkou, trubku, zkouším a první pocity ukazují, že tohle se teda povedlo. Při pohybu nic neskřípe, při dostatečném povolení matice jde otáčet poměrně lehce a k aretaci stačí jen mírné přitáhnutí. Paráda, konečně se jednou zase něco opravdu povedlo.
Druhá polovina problému je spojení desky stolu a trubky. Tam byl problém zejména s tím skřípotem a pak se z toho postupně trochu šířila černota nastrouhaného ocelového prachu. Proto jsem se rozhodl mezi desku stolu a trubku vsadit pryžový blok. Ten mi dokonce kamarád (ještě jednou díky Peťo) vyřízl vodou (teda myslím) na základě zaslaného nákresu z pryže opatřené samolepící vrstvou a to hned ve dvou tuhostech, jestli se nepletu Sh 40 a 50 (poměrně měkká, což je vidět i na relativně řídké struktuře té pryže). Barva sice není úplně ideální, ale vzhledem k umístění a jednoduchosti použití takového předvyrobeného řešení, jsem se s tím nějak vyrovnal

U tohoto spoje jsem však s výsledkem trochu méně spokojen. Skřípot se odstranil pochopitelně zcela, tam je to jasně dobrý. Otáčení je v pohodě, točí se to dobře, nicméně aretovat to jde už hůř. V podstatě aretace spočívá v tom, že se musí guma rozmáčnknout zcela až se plotna desky dotáhne až na trubku. To je nepříjemné v tom, že k matici není při zaklopené stolku moc přístup a dotažení "do tvrda" vyžaduje poměrně velkou sílu. Co je ale asi úplně nejhorší, že nedotažená deska "do tvrda" se na trubce dost kýve. Obě dvě tyto negativní vlastnosti jsou téměř neměnné se změnou tuhosti osazeného pryžového bloku. Celkově je chování určitě lepší než bez toho, ale přínos bohužel není takový, jak jsem očekával. Mám ještě v záloze tvrdou černou pryž Sh 90, kterou jsem pořídil na výrobu podložek držáků markýzy na střeše. Do budoucna tedy asi zkusím ještě tu. Jen si ji budu muset upižlat sám a případně přilepit.
Dost keců, stejně se všichni těší jen na obrázky