Palubka (budíky, hodiny, kontrolky,...)

Odpovědět
mhepp

Re: Palubka (budíky, hodiny, kontrolky,...)

Příspěvek od mhepp »

Ano, je tam vzadu v motoru.
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...
venca101

Příspěvek od venca101 »

Vytáhl jsem původní relé č.60 a nahradil ho relátkem Lucas, které mám odzkoušené, vozím ho jako záložní a vím, že funguje správně. Nyní kontrolka už vypíná, ale doba žhavení odhaduji 20 - 30 vteřin. Je to OK? Já jsem zvyklý na dobu žhavení odhadem 5-10 vteřin, v zimě max 15 vteřin. Jak dlouho žhavíte vy ostatní?
relais 0 - kopie.jpg
relais 0 - kopie.jpg (143.96 KiB) Zobrazeno 243 x
relais - kopie.jpg
relais - kopie.jpg (68.71 KiB) Zobrazeno 243 x
mhepp

Příspěvek od mhepp »

Originální relátko mi žhaví cca 5-15s. Pak zhasne, ale ještě dožhavuje.
Myslíte si, že jste chytřejší než předchozí generace? Před padesáti lety uváděla příručka k automobilu návod na seřízení ventilů. Ta současná varuje majitele vozu, aby nevypili obsah autobaterie...
venca101

Příspěvek od venca101 »

Aha. A to relátko č.53 v motorovým prostoru umí co? Ví to někdo na co tam je?
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Ty jo obecně u starých nafťáků bývaly 2 verze žhavení, narazil jsem na to u žabojedího motoru XUD, kdy jsem měl osazeno relé pro rychložhavení a koupil jsem nové žhavky pro pomalé v domnění, jak motoru udělám dobře. No nestartoval, ale než jsem na to přišel... Netuším, zda u TD motorů něco takového bylo, ale když hovoříš o relé Lucas, tak to se v těch žabojedích strojích poměrně vyskytuje. Pokud je to tak, nemělo by to v této kombinaci vadit ničemu jinému, než samotnému tomu relé. To by totiž mohlo být dimenzované na nižší proud těch pomaložhavek.
Druhé relé by se mělo starat o přídavné elektrické čerpadlo chladícího okruhu u turbomotoru.
venca101

Příspěvek od venca101 »

Děkuji za reakce. Ono v autě bylo původně pro žhavení ono relé č.60 na obrázku výše a toto relé žhavilo stále = kontrolka nezhasla. Tak jsem i přes svítící kontrolku nastartoval a auto chytne. Jenže správně se má kontrolka vypnout po nějakých vteřinách, tak jsem instaloval ono relé Lucas, které kontrolku vypne po cca 20 vteřinách.
Proto si pokládám otázku, jestli je problém v relátku nebo nefunkčními žhaviči. Může nezhasnutí kontrolky vyvolat i nefunkční žhavič?
Relé č. 53 v motoru si znamenám, že je pro chladící okruh - děkuji
puchyyla

Příspěvek od puchyyla »

Nemůže, je to prachaprostej časovač s teplotní závislostí. Na teplotě chladící kapaliny, zpětná vazba tam žádná není. Když je žhavka kaputt, prostě nežhavíš, ale kontrolka ukazuje stále stejně.
venca101

Příspěvek od venca101 »

Rozumím. Budu k tomu tak přistupovat. Motor startuje, takže žhavičky nový dávat nebudu. Prostě si dýl počkám na nažhavení, než seženu nějaký další origo relátko. Pokouknu po něm na Hannoveru.
Dík za poznatky, jdu zas něco dělat
martin_100

Příspěvek od martin_100 »

Dá se koupit nový normalně v autodílech. Mam ho několik let a funguje jak má.
T3 Lucinka
Odpovědět